26 Şubat 2016 Cuma

Blog'la ilgili...

Öğrenmeyi sürdürme bir müzisyenin müzik yaşantısının vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Eğitim süreciniz resmi olarak, okul bittiği zaman sona erer, öğretmenleriniz elini sizin üstünüzden çeker ve bir sınava ya da konsere hazırlanırken kendinizle baş başa kaldığınız anda öğreniminizin yeni başladığını; ideale ulaşmak yolunda aslında hiç bir zaman da bitmeyeceğini fark edersiniz.
 
Nefesli çalgı icracıları olarak bizim öğretmenlerimiz ile birebir yaptığımız dersler dışında en büyük okulumuz orkestradır. Orkestrada, kendimizle birlikte başkalarını da dinlemeyi öğreniriz. Okulda başladığımız orkestra derslerinden hemen önce orkestranın temel yapı taşlarından biri olan oda müziği ile (düetler bile bir oda müziği sayılır) yanımızdakini dinlemeyi öğrenmeye başlarız. Ama hepsinden önce kişisel çalışmalarımızda kendimizi dinlemeyi öğrenmeliyiz.
 
Öğretim de aslında öğrenim sürecinin devamı niteliğindedir, bu açıdan bakıldığında biraz bencilce gözükse de öğretmen ve öğrenci arasındaki paylaşım karşılıklıdır. İşte paylaşımı çağımızın olanakları ile daha fazla kişiyle yapabilmek, belki hali hazırda kişisel öğrenimimi  sürdürmek adına da buradan flüt çalma ile ilgili bazı temel bilgileri, o hafta çalıştığım eserle ilgili bazı pasajların farklı çalışma metotlarını, bazı etütleri, repertuvardan parçalar ve orkestra soloları ilgili bir takım ipuçlarını vakit buldukça buradan paylaşmayı amaçlıyorum.
 
Bu paylaşımlardaki hedef kitlem doğrudan sadece profesyonel olma yolunda eğitim alan flüt öğrencileri değil aynı zamanda amatör olarak da flüt çalma ile ilgilenen flüte merak duyan flüt severlerdir. Flütle ilgili konularda yabancı dillerde birçok kaynak ve internet sitesi mevcut iken, akademik tezler dışında anadilimizde internetten kolayca ulaşabileceğimiz fazla bir kaynak mevcut değil. Bu boşluğu az da olsa doldurmak adına bir girişim de diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder